Řepa jako jedna z nejléčivějších potravin

Řepa jako jedna z nejléčivějších potravin

Zdravý jídelníček se může skládat z hromady ingrediencí, které nově vyrostly na zahradě. Zatímco některé druhy jsou už sklizeny, jiné teprve čekají, až vezmete do rukou rýč a pustíte se do práce. Na čekací listině je kupříkladu řepa, která se může sklízet až později na podzim. Do svého jídelníčku byste ji však měli přidat celoročně, jelikož mluvíme o jedné z nejléčivějších potravin na světě.  

Červenou řepu rozeznáte na první pohled. Svým zbarvením i šťávou je naprosto typická, stejně tak ji rozpoznáte podle chuti. Mnoho lidí se domnívá, že se jedná o typickou českou potravinu, ale není tomu tak. Pěstovat se začala v dalekém Středomoří. 

Sladká zelenina, která je považována za elixír mládí 

Nejen pro svou chuť, ale také zdravotní benefity se červená řepa pěstovala už ve starověku. Už tehdy byla součástí salátů i polévek, ostatně jejich součástí je dodnes. Mluvíme o sladké zelenině, které se často přezdívá elixír mládí. Bezesporu patří mezi nejsladší druhy zeleniny a obsahuje jenom minimum procent přírodního cukru.  

Je báječným zdrojem vitaminů a minerálů. Doporučuje se nejen sportovcům, ale také těhotným ženám, které do svého jídelníčku mají zakomponovat tělu prospěšné živiny.  

Snižují krevní tlak a upravují srdeční impuls 

Jak řepa konkrétně prospívá zdraví? Když se mluví o nejléčivější potravině, musí mít nějaký pozitivní dopad na lidské tělo, nebo ne? Ano, skutečně je tomu tak. Pozitivních benefitů se najde celá spousta. Řepa posiluje nervový systém člověka, snižuje krevní tlak a také upravuje srdeční impuls. Stojí za pevnými nehty, vlasy i kostmi a doplňuje hladinu nepostradatelného vápníku, hořčíku a také železa a zinku. 

V době těhotenství má opravdu velkou roli, možná až nezastupitelnou roli ve zdravém vývoji plodu.  

Další příspěvky